VI SOM DRIVER WANBO HERRGÅRD
Vi heter Malin & Robert Jansson som driver Wanbo herrgård. Företaget drivs som ett familjeföretag. Vår ambition med Wanbo är att förvalta och på bästa sätt bygga upp en verksamhet som matchar de charminga byggnaderna, det magnifika läget vid sjön Barken & den hisnade långa & spännade historia herrgården erbjuder. 

Vi vill att Wanbo herrgård ska vara det självklara valet för födelsedagskalas, bröllop, konferenser, bättre middagar, rekreation & nöjen. Vi kommer aldrig att vara exluderande, hos oss är alla välkomna & vårt mål är att alla gäster ska känna sig sedda och uppskattade.

Vi är här för Er!  // Malin & Robert

Likkällaren Likkällaren

WANBO´S HISTORIA
I LIKKÄLLAREN UNDER HUVUDBYGGNADEN STYR BIRGERSSON...
Vår unika likkällare är av experter daterad till cirka år 1050! I slutet av 1200-talet härjade sedan svarta döden, pesten i Sverige och släckte många liv. Under denna sjukdomstid förvarades upp till 71 lik i källaren i väntan på begravning vid Malma kyrka. På vintern drogs liken över sjöisarna till kyrkan.

SPÖKAR BIRGERSSON I KÄLLAR´N ? 
Under en tid bodde Ödgisler Birgersson, biskop i Västerås Stift, i Wanbo. Han var kyrkans utsände och skatteindrivare. Han var ”hård i nyporna” och därför inte särskilt omtyckt bland folket i byn. Birgersson försvann spårlöst från Wanbo i början av 1300-talet. Ryktet säger att han blev mördad.  Om man uttalar ”Birgersson, ta min hand” i källaren kan man känna en kylig vindil runt kroppen.



BERGSMÄN & JÄRNLADIES
Ända sedan stenåldern har människor sökt sig upp till dessa marker.
Under vikingatid fann man här järn i form av myrmalm & senare bergsmalm som man börjar bryta från urberget, otaliga gruvor och lämningar finns kvar från dessa tider i detta järnbärarland.
Under århundraden var Wanbo Herrgård bergsmännens högborg.

I början av 1720-talet kom bergsfogden Johan Littmark till Wanbo med sin fru Chatarina för att uppföra en herrgård och bosätta sig.
De låter riva en gammal prästgård från 1300-talet & bygget av den nya herrgården inleds, men det blir inte som de tänkt sig, i Mars 1722 avlider Johan endast 39 år gammal. Men hans fru Chatarina Hammarbeck, som måste ha varit en vidsynt och stark kvinna låter bygga klart herrgården och flyttar dit med parets barn, byggnaden hon lät färdigställa står kvar idag och kallas numer Snillepanget.
Snillepanget stod klart 1725 och är Wanbos äldsta byggnad (om man inte räknar likkällaren som en byggnad)

Efter Chatarina kommer och går det bergsmän genom tiderna och på 1820-talet river man två flyglar till Snillepanget för att ge plats åt en större herrgård, den vi idag rätt och slätt kallar herrgården.
1922 såldes Wanbo till godsägaren Linus Andersson, i och med detta är den månghundraåriga eran med bergsmän på Wanbo slut.
Men en ny era för herrgården tar snart form. 1933 kommer röda korset-sjuksköterskan Anny Wernström hit för att driva Wanbo som pensionat.
Anny´s första år på Wanbo blir tufft, gästerna tillströmmar inte i den omfattning som hon tänkt sig, (detta är ett genomgripande drag hos många av Wanbos både bergsmän och krögare, de har kommit med stora förhoppningar men för många har det slutat i ekonomisk katastrof och desillusion.)
men det vänder för Anny, en dag 1934 kliver författaren och akademiledarmoten Thorsten Fågelqvist in på herrgården, så fort Thorsten kommer innanför dörrarna på herrgården utbrister han: -Här är förtjusande, här finns atmosfär!
Thorsten blir stormförtjust i platsen och sedan en nära vän till värdinnan Anny.
Thorsten Fogelqvist rekomenderar Wanbo för sina kollegor och snart vimlar här av författare, poeter och konstnärer under hela Annys tid på Wanbo fram till 1954.
När Anny då pensionerar sig från Wanbo skriver alla dessa författare en hyllningbok till Annys (eller Drottning Anny som Willelm Moberg kallar henne) ära, den redigeras av Ria Wägner och heter: En bok om Vanbo.
Efter Anny kommer det och går krögare här på Wanbo.

1990 tar den då unge krögaren Glenn Tammemägi över rodret för herrgården, under hans tid totalrenoveras hela stället av fastighetsägaren,  framförallt Snillepanget som nu i det närmaste är att betrakta som en ruin, träd och brännässlor växer upp där det en gång var golv.
Men man beslutar sig, tack och lov för att rusta upp "Snillet" till det utseende det har idag med tio st. inviduellt och smakfullt inredda hotellrum , sannerligen en beundransvärd kulturhandling!
Herrgården byggs ut med salong, relax och konferenslokaler.

Sedan slutet av 2015 är vi stolta krögare på Wanbo, vi hoppas att framtida krögare/ägare kommer att se tillbaka till vår tid här som lyckad och värd att berätta om i liknande texter.
Hoppas du vill gästa oss & helst att du utbrister: -Här är förtjusande, här är atmosfär!

Väl mött på wanbo!

Malin o Robert Jansson
  

...ÄR DU NYFIKEN PÅ HISTORIEN OM WANBO HERRGÅRD?
SÄG TILL NÄR DU GÖR ETT BESÖK HOS OSS, VI BERÄTTAR GÄRNA!

Skicka meddelandE eller bokningsförfrågan

Ring oss - tfn. 0240-76500

Adress - WANBO HERRGÅRD, VANBO 3, 777 91 SMEDJEBACKEN


GPS
WGS84: N 60° 6.8035', E 15° 28.9404'
Decimal: 60.1134, 15.4823